ßßß
Składniki:2-3 porcje250 g makaronu spaghettipo 5 pomidorków koktajlowych w różnych smakach /kolorach (użyłam czerwonych cherry, pomarańczowych truskawkowych, żółtych koktajlowych i czerwonych daktylowych)50 g sera Grana Padano9-10 plasterków salami50 g sera półtwardego, parzonego, niepasteryzowanego (użyłam sera Jadel) (ok. 9 plasterków)duża garść świeżej bazylii3 ząbki czosnku2-3 łyżki oliwy z oliwekświeżo zmielony pieprzsólWykonanie:Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół, bazylię kroimy w paski, a salami przecinamy na pół lub na 4 części w zależności od wielkości plastrów. Ser Grana Padano i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach, a ser Jadel tniemy w plastry.Na suchej patelni smażymy salami z obu stron, dopóki nie stanie się chrupiące. Tak przygotowane chipsy z salami zdejmujemy z patelni i nie zlewając tłuszczy smażymy z obu stron ser jadel, aż będzie rumiany. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek oraz dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Przekładamy ugotowany makaron, posypujemy serem Grana Padano i mieszamy. Odstawiamy z gazu i błyskawicznie dodajemy pomidorki, bazylię, ser i chipsy z salami. Mieszamy i od razu podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ