Wykonanie
Składniki (dla 2 osób):spód :130 g
mąki żytniej pełnoziarnistej1 łyżka
oliwy z oliwek40 g
jogurtu naturalnego1
jajko15 g
otrębów owsianych1 łyżeczka
majeranku0,5 łyżeczki
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenianadzienie :200 g
mieszanki warzyw mrożonych2
jajkasól,
pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Masą wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Mrożoną
mieszankę warzyw wstawiamy w przkrytym żaroodpornym naczyniu na 10 minut do kuchenki mikrofalowej o mocy 750 W. W ten sposób uzyskamy warzywa o soczystych kolorach, ugotowane na parze. W
między czasie
jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem
soli i
pieprzu.Na przestudzony spód wykładamy warzywa i zalewamy jajeczną masą. Z powrotem wstawimy do piekarnika na 20 minut. Najlepiej smakuje lekko wystudzona, ale na zimno też jest pyszna!