Wykonanie
Dziś u nas zdecydowanie na słodko. Mimo wszelkich niesprzyjających okoliczności, podłej pogody i marudnej Zuzanki, udało mi się poszaleć w kuchni. Odbyła się pierwsza część akcji od tytułem „czyszczenie poświątecznych zapasów” i na
stole czekają na poobiednią
kawkę słodkości w ilości zdecydowanie przekraczającej nasze możliwości. Będzie czymś się podzielić z cioteczkami :)Na początek skromny, ale uroczy torcik kajmakowy z karmelową masą
maślaną. Słodki, ale nie przesłodzony. Ja aż tak kajmaku nie lubię, ale Mąż mógłby go wyjadać prosto z puszki (na czym go z resztą ostatnio przyłapałam) i to on zapewne będzie jego największym fanem :)Torcik nietrudny w wykonaniu, wilgotny i intensywny w smaku. Świetny do
kawy, ale nada się też jako torcik imieninowy lub urodzinowy.Polecam :)
* przepis pochodzi z „Cakes” Rachel Allen z niewielkimi zmianami głównie w wykonaniuSkładniki:175g miękkiego niesolonego
masła100g miękkiego jasnego
cukru brązowego (najlepiej jasnego muscovado)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)2 duże
jajka100g mielonych
migdałów175g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliDodatkowo:50g miękkiego niesolonego
masła175g kajmaku1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (ja tu pominęłam)150g
cukru pudru przesianegookoło 50g podprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiej i odłóż.
Masło utrzyj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj
cukier, ekstrakt
waniliowy oraz kajmak i ucieraj dalej, aż masa będzie puszysta i gładka.
Jajka roztrzep w miseczce i dodawaj stopniowo do masy, cały czas mieszając, aż wszystko się dobrze połączy.Wsyp do misy mielone
migdały i jeszcze raz zamieszaj. Dodaj przesianą
mąkę,
sól oraz
proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.Masę podziel pomiędzy dwie okrągłe formy o średnicy 16cm** wyłożone papierem do pieczenia (tylko dno).Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 – 25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw na 5 minut w foremkach, a
potem delikatnie wyłóż na kratkę i wystudź całkowicie.W tym czasie przygotuj krem.
Masło, ekstrakt
waniliowy oraz przesiany
cukier puder umieść w misie miksera i powoli ucieraj. Stopniowo dodawaj kajmak, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta.Połóż pierwszy z blatów ciasta na paterze i posmaruj 1/2 kremu. Przykryj drugim blatem, wyłóż na wierzch resztę kremu i posyp prażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego :)
** Ciasto można również upiec w formie o średnicy 18cm, blaty będą wtedy nieco niższe. Możecie też upiec całość na raz, wydłużając odpowiednio czas pieczenia (najlepiej obserwować i sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone), po czym przeciąć je na dwa lub nawet trzy cienkie blaty.