Wykonanie

Najlepsze muffiny, jakie do tej
pory upiekłam. Puszyste, wilgotne, pachnące
migdałami. Nie ma w nich nic, czego bym nie lubiła. Kawałki
suszonych moreli nasiąknięte
pomarańczowym sokiem wyglądają w nich jak małe promyczki słońca i są wręcz idealne na dzisiejszą ponurą pogodę. Do tego nie są przesłodzone, więc śmiało można je podać dzieciom na drugie śniadanie.Zdecydowanie polecam :)* przepis pochodzi z książki „Simple & delicious muffins” wydawnictwa Parragon Books LtdSkładniki na 12 muffin:100g
suszonych moreli3 łyżki świeżego
soku pomarańczowego280g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli115g drobnego
cukru do wyiekó85g niesolonego
masła200ml
maślanki2
jajka1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowegoDodatkowo:70g podprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychWykonanie:
Morele pokrój drobno, zalej
sokiem pomarańczowym i odstaw do nasiąknięcia na około godzinę.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiej do dużej miski. Wmieszaj
cukier i 50g przestudzonych
płatków migdałowych.
Masło roztop i przestudź.
Jajka roztrzep, dodaj do nich
maślankę, ekstrakt
migdałowy i przestudzone
masło. Wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną. Wmieszaj nasiąknięte
suszone morele razem z
sokiem.Zrób dołek w suchych składnikach i wlej do nich mokre składniki. Wymieszaj krótko do połączenia składników. Masę przełóż do formy formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Przed pieczeniem posyp pozostałymi
płatkami migdałowymi.Piecz w temperaturze 200°C przez około 20, do tzw suchego patyczka.Studź na kratce.Smacznego :)