Wykonanie

To ciasto to pierwsza odsłona ciast
jagodowych. Jest to tradycyjne kruche ciasto urozmaicone
kokosową posypką. Proste, tradycyjne a jednak pyszne…Składniki2 szklanki
mąki½ kostki
masła4 łyżki
cukru pudru1
żółtkoewentualnie 1 – 2 łyżki zimnej
wody5 dag
wiórków kokosowych2 szklanki
jagódcukiermąka ziemniaczanaZ
mąki,
cukru,
masła i
żółtka zagnieść ciasto.Jeśli nie bardzo łączą się składniki to dodać 1 – 2 łyżki zimnej
wody.Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić w lodówce od ½ do 1 godziny.2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blaszkę.Wyrównać powierzchnię ciasta pomagając sobie
bocznymi ściankami szklanki wykorzystując ją jako wałek.Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 0 C piekarnika i podpiec na złoty kolor.Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.Na ciasto wyłożyć umyte i osuszone
jagody.
Jagody posypać
cukrem i odrobiną
mąki ziemniaczanej.Na
jagody zetrzeć pozostałe 1/3 ciasta.Na wierzch równomiernie wysypać
wiórka kokosowe i ponownie ciasto włożyć do piekarnika na 10 – 20 minut.Życzę smacznego !!


