ßßß
To ciasto to pierwsza odsłona ciast jagodowych. Jest to tradycyjne kruche ciasto urozmaicone kokosową posypką. Proste, tradycyjne a jednak pyszne…Składniki2 szklanki mąki½ kostki masła4 łyżki cukru pudru1 żółtkoewentualnie 1 – 2 łyżki zimnej wody5 dag wiórków kokosowych2 szklanki jagódcukiermąka ziemniaczanaZ mąki, cukru, masła i żółtka zagnieść ciasto.Jeśli nie bardzo łączą się składniki to dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody.Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić w lodówce od ½ do 1 godziny.2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blaszkę.Wyrównać powierzchnię ciasta pomagając sobie bocznymi ściankami szklanki wykorzystując ją jako wałek.Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 0 C piekarnika i podpiec na złoty kolor.Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.Na ciasto wyłożyć umyte i osuszone jagody.Jagody posypać cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.Na jagody zetrzeć pozostałe 1/3 ciasta.Na wierzch równomiernie wysypać wiórka kokosowe i ponownie ciasto włożyć do piekarnika na 10 – 20 minut.Życzę smacznego !!

