ßßß
1 kg. mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka lub łopatka)500 g. pieczarek1 duża cebula2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki oleju (np. ryżowego)3 liście laurowe1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka naszej przyprawy do mięsa i drobiu (przepis tutaj ) lub inne ulubionej1/2 szkl. bulionu (może być np. grzybowy z kostki)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)olej do smażeniaMięso umyć, posypać przyprawą (PRZYPRAWA DO MIĘSA I DROBIU H.I.T .) , dokładnie posmarować sosem sojowym, a nastepnie olejem. Włożyć do lodówki w przykrytym naczyniu na kilka godzin lub na całą noc.
Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i przysmażyć na złoto. Cebulę pokroić w dużą kostkę i udusić nie rumieniąc. Mięso , pieczarki i cebulę włożyć do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia , dodać liście laurowe, bulion , posypać grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem . Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem . Piec ok. 1 godz. Jeśli mięsa jest więcej , piec 1 godz na każdy kilogram mięsa. Po upieczeniu sos można zagęścić mąką ziemniaczaną ( 1 płaska łyżeczka mąki na 1/s szkl. zimnej wody). Mąkę wymieszać z wodą , dodać do mięsa, wymieszać chwilę gotować do zgęstnienia sosu.