Wykonanie

Składniki (5 porcji):300g
czerwonej soczewicy1
przecier pomidorowy1 duża
czerwona papryka20 dag
boczku1
cebula4
ziemniakiprzyprawy:
sól,
pieprz,
paprykaWykonanie:
Soczewicę namoczyć i odsączyć.
Boczek, ziemianki i
cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
boczek i
cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w kosteczkę
ziemniaki.Do garnka wlać około 1l
wody, następnie przełożyć do garnka podsmażony
boczek,
cebulę,
ziemniaki. Gotować około 10 minut, po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i
soczewicę.
Wywar przyprawić
solą,
pieprzem i
papryką. Jak
soczewica zmięknie do garna wlać
przecier pomidorowy.Podawać z
bagietką.