Bardzo lubię zapiekanki w szczególności te na bazie makaronów. Ta zapiekanka jest nietypowa bo oprócz tradycyjnie ciężkiego sera i śmietany zawiera bardzo dużo warzyw. Jest zatem smaczna, pożywna i lekka.Składniki (6 porcji):0,4 kg makaronubrokuł2 pomidory1 duży por1 papryka10 dag wędliny30 dag sera żółtegoduża śmietana 18%4 jajkaprzyprawy: sól, pieprz, paprykatłuszcz do wysmarowania formyWykonanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł lekko podgotować. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pora pokroić w plasterki. Paprykę i wędlinę pokroić w kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki wymieszać.Jajka robić i rozbełtać. Przyprawić soląpieprzem i papryką. Dodać śmietanę i połowę sera żółtego. Następnie wlać do składników zapiekanki i wymieszać.Formę nasmarować tłuszczem. Wyłożyć składniki zapiekanki i posypać drugą porcją sera. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu lekko ostudzić przed podaniem.