Wykonanie
Rogaliki są pyszne, kruchutkie, mięciutkie naprawdę bardzo polecam.

SkładnikiPół kilo
mąki2
cukry waniliowe2
jajkałyżka
cukru5 dkg.
drożdżyłyżeczka
proszku do pieczenia25 dkg.
margaryny6 łyżek ciepłego
mlekamarmolada,
czekolada do smarowania typu NutellaSposób przygotowaniaW letnim
mleku rozrobić
drożdże, dodać łyżkę
cukru. Do
mąki wsypać
cukry waniliowe, roztrzepane
jajka, rozpuszczoną letnią
margarynę,
proszek do pieczenia to wszystko wymieszać dodając rozczyn, krótko wyrobić, ciasto włożyć do worka i na około 2 godziny do zamrażalki.Z ciasta formować rogaliki, (ciasto może być zbyt twarde wtedy chwile poczekać aż zmięknie)
nadziewać czekoladą lub
marmoladą, gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy wyrosną smarować roztrzepanym
jajkiem i obficie sypać
cukrem kryształem. Piec w temp. 165*C na złoty kolor, nie spiekać.