ßßß
SkładnikiPół kilo mąki2 cukry waniliowe2 jajkałyżka cukru5 dkg. drożdżyłyżeczka proszku do pieczenia25 dkg. margaryny6 łyżek ciepłego mlekamarmolada, czekolada do smarowania typu NutellaSposób przygotowaniaW letnim mleku rozrobić drożdże, dodać łyżkę cukru. Do mąki wsypać cukry waniliowe, roztrzepane jajka, rozpuszczoną letnią margarynę, proszek do pieczenia to wszystko wymieszać dodając rozczyn, krótko wyrobić, ciasto włożyć do worka i na około 2 godziny do zamrażalki.Z ciasta formować rogaliki, (ciasto może być zbyt twarde wtedy chwile poczekać aż zmięknie) nadziewać czekoladą lub marmoladą, gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy wyrosną smarować roztrzepanym jajkiem i obficie sypać cukrem kryształem. Piec w temp. 165*C na złoty kolor, nie spiekać.