ßßß
Składniki1/2 kg. mąki1 jajkooko.1/2 szkl. ciepłej wody1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwekśliwkipół szklanki śmietany 18%3-4 łyżki cukru pudru (ilość cukru według uznania)Sposób przygotowaniaDo mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki.Śliwki umyć, wypestkować. Na środek każdego krążka ułożyć śliwkę ( jeśli jest za duża to przekroić) dobrze zlepić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu, gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty. Odcedzić, śmietanę wymieszać z cukrem pudrem polać pierogi.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab