Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta08paźCiasto
makoweLoading...30-45 minŁatwe0 KomentarzyProste, szybkie, smaczne, aromatyczne ciasto z
makiem i masą
orzechową.

Składniki35 dkg
maku5 jaj1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
masła20 dkg
cukruaromat migdałowy10 dkg pokrojonych
orzechów włoskich10 dkg
rodzynek rodzynekBiszkopt5 jaj5 łyżek
cukru5 kopiastych łyżek
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa orzechowa25 dkg
masła20 dkg mielonych
orzechów1/2 szkl
cukru1/2 szkl
mleka2-3 łyżki
AmarettoSposób przygotowaniaMASA MAKOWA :
Maku ugotować wystudzić, zmielić (3x). Do
maku dodać
żółtka,
cukier, aromat, stopione i przestudzone
masło,
proszek do pieczenia, sparzone i osuszone
rodzynki,
orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Z
białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą
makową.
Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm. Z podanych składników zrobić
biszkopt, wylać na
mak, dokładnie wyrównać. Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C. Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby
biszkopt był na spodzie.MASA ORZECHOWA :
Mleko zagotować z
cukrem, wsypać
orzechy chwilkę pogotować, wystudzić.
Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone
orzechy, na koniec dodać
Amaretto. Gotową masę
orzechową położyć na ciasto.Rada
Rodzynki i
orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do
maku dałam 2
olejki migdałowe.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab