ßßß
Składniki35 dkg maku5 jaj1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki masła20 dkg cukruaromat migdałowy10 dkg pokrojonych orzechów włoskich10 dkg rodzynek rodzynekBiszkopt5 jaj5 łyżek cukru5 kopiastych łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa orzechowa25 dkg masła20 dkg mielonych orzechów1/2 szkl cukru1/2 szkl mleka2-3 łyżki AmarettoSposób przygotowaniaMASA MAKOWA : Maku ugotować wystudzić, zmielić (3x). Do maku dodać żółtka, cukier, aromat, stopione i przestudzone masło, proszek do pieczenia, sparzone i osuszone rodzynki, orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Mak wylać do formy o wymiarach 36/22 cm. Z podanych składników zrobić biszkopt, wylać na mak, dokładnie wyrównać. Całość piec około 45 minut w temp. 170 *C. Po dokładnym wystudzeniu ciasto odwrócić tak aby biszkopt był na spodzie.MASA ORZECHOWA : Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy chwilkę pogotować, wystudzić. Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy, na koniec dodać Amaretto. Gotową masę orzechową położyć na ciasto.RadaRodzynki i orzechy można pominąć , dla wzmocnienia aromatu do maku dałam 2 olejki migdałowe.Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab