ßßß Cookit - przepis na Biały tort

Biały tort

nazwa

Wykonanie

Puszyste tortowe ciasto kokosowe z dodatkiem dużej ilości ajerkoniaku.
Składniki
12 jaj
12 łyżek cukru
15 łyżek mąki (czubate)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
750 ml. śmietany kremówki 30%
2 śmietany w proszku „Śnieżki „
20 dkg. wiórek kokosowych
3 czekolady białe 100g każda
1 szklanka ajerkoniaku
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Poncz
Szklanka przegotowanej, wystudzonej wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Podane składniki podzielić na 3 równe części, upiec 3 biszkopty.
WYKONANIE: Białka ubić, dodać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści, dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do formy 36-22cm. piec 25-30 minut w temp.170 *C
MASA: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, wystudzić. Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać. Czekolady połamać rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić, dodać śmietany w proszku, ubić na sztywno. Wsypać wiórka kokosowe. Dodać rozpuszczone i przestudzone czekolady miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, na koniec dodać ajerkoniak, wszystko dokładnie, powoli wymieszać. Wszystkie składniki ponczu wymieszać, nasączyć biszkopty. Nasączone biszkopty przekładać masą, wierzch ciasta posypać wiórkami albo udekorować według uznania. Przed podaniem dodatkowo można polać ajerkoniakiem.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/bialy-tort