ßßß Cookit - przepis na Chłodnik

Chłodnik

nazwa

Wykonanie

Upału może nie ma,ale kolor tej zupy tak mnei zachwycił,że nie mogłąm dłużej czekać...musiałam ją zrobić :)
Chłodnik
wg przepisu Agnieszki
Składniki (na 4-6 porcji):
kilka małych buraczków, ich łodyg i liści (posiekanych w półcentymetrowe kostki) - łącznie ok. 3-4 szklanek
2-4 łyżki octu jabłkowego/winnego/spirytusowego
ok. 750ml zsiadłego mleka (lub maślanki, jogurtu, kefiru)
200g śmietany 22%
kilka świeżych ogórków
1-2 garście posiekanego koperku
sól, pieprz, szczypta cukru
Posiekaną botwinę włożyć do rondla, zalać jak najmniejszą ilością wody, tak, aby warzywa były tylko przykryte. Dolać łyżkę octu i doprowadzić powoli do bardzo delikatnego wrzenia. Nie przykrywać i gotować na malutkim ogniu przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut, aż buraczki przestaną być twarde. Przez cały ten czas wywar nie powinien bulgotać, jedynie ledwo wrzeć. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Schłodzić.
Schłodzoną zupę połączyć ze zsiadłym mlekiem lub maślanką i ze śmietaną.
Dodać ogórki ( pokrojone w kostkę lub starte na tarce), dodać koperku, wymieszać.Doprawić do smaku solą i ewentualnie octem.
I po raz kolejny zapraszam do wziecia udziały w Candy - do wygrania nagroda - niespodzianka!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/05/chodnik.html