Wykonanie
Wczoraj ujrzałam pyszne
drożdżowe ślimaczki na blogu kucharnia . Nie mogłam się oprzeć i zrobiłam je na kolację. Co prawda użyłam zwykłego
czosnku,a nie niedźwiedziego,ale i tak wyszły przepyszne i sycące .

Zawijaski
czosnkowe z przepisu KUCHARNIA z moimi małymi modyfikacjamiSkładniki:1,5 filiżanki
mąki1/2 filiżanki ciepłej
wody1/2 łyżki
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru1 łyżka
oliwyNa nadzienieok. 5 łyżek
masła ( Radzę dać trochę mniej,żeby bułeczki nie były za tłuste)spora garść przeciśniętego
czosnkusól do smakuŚwieże
zioła -
pietruszka,
tymianekSuszone oreganoWszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem
oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować
oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą
oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Przygotować nadzienie-
masło połączyć z
czosnkiem,
ziołami i
solą.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany
mąką blat i rozwałkować na prostokąt.Rozsmarować na nim
masło i zwinąć, jak roladę. Podzielić na równe części i każdą przełożyć do formy.Przed pieczeniem odstawić bułeczki do ponownego wyrastania na ok. 30 minut, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 25-30 minut.Smacznego!