Wykonanie
By MagicPot, 22 czerwca 2015Tradycją w domu moich rodziców były
jajka na śniadanie w niedzielę –
jajka na miękko,
jajka na twardo, jajecznica,
jajka sadzone w
majonezie. Taką samą zasadę przeniosłam do swojego domu, lecz w ostatnią niedzielę przygotowałam
jajka w całkowicie innej odsłonie – zapiekanka ziemniaczana z
serem,
jajkiem i
boczkiem. Przygotowana zapiekanka mile zaskoczyła mnie swoim smakiem i co najważniejsze nasyciła na kilka godzin. Gdy planujecie intensywny dzień ta oto wersja zapiekanych
ziemniaków z
serem,
boczkiem i
jajkami dostarczy Wam energię na cały poranek.dwie małe
cebuletrzy średnie
ziemniakitrzy plasterki
boczkujedna zielona papryczka – może być ostrapięć
jajekjedna szklanka
mlekaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyokoło 200g – 250g
sera żółtego, najlepiej
chedarpęczek świeżego
szczypiorkuSposób przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana
Cebule obieramy a następnie siekamy w drobną kostkę i odstawiamy na bok.
Ziemniaki myjemy, obieramy i także kroimy w mniejszą kostkę i wraz z
cebulą wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
masłem.
Boczek kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy do
ziemniaków z
cebulą, a następnie dodajemy również pokrojoną w mniejszą kostkę papryczkę. Wszystko smażymy na średnim ogniu – ważne by warzywa nie przywarły do patelni a bardziej się dusiły.100g
sera chedar kroimy w kostkę i odstawiamy na bok, a pozostałą część
sera ścieramy na tarce i również odstawiamy na bok.
Jajka wraz z
mlekiem mieszamy trzepaczką, dodajemy małą łyżeczkę
soli i
pieprzu czarnego świeżo mielonego i wlewamy na patelnię. Dodajemy pokrojony w kostkę
ser i delikatnie mieszamy.
Ziemniaki muszą być zakryte wlanym
mlekiem z
jajkiem. Wierzch posypujemy
startym serem i równo rozprowadzamy na całą szerokość patelni. Moja patelnia ma około 26cm średnicy. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 25 minut. Wyznacznikiem końca zapiekania będzie zarumieniona skorupka z
sera chedar.W chwili podawania na talerz posyp świeżo poszatkowanym
szczypiorkiem.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania: