Wykonanie
Czasami lubię robić różne
dziwne ale smaczne sałatki, a to właśnie wtedy kiedy biorę się za dietę.Niektóre składniki wcale nie są dietetyczne... jednak brak
ziemniaków czy
makaranów lub
ryżu obniża ich kaloryczność. Zauważyłam też, że jedząc takie moje sałatki chudnę, a nie odmawiam sobie np. smażonego
mięsa,
tłustych serów. Jednak mięcho w takim wypadku zawsze smażę bez tłuszczu.

PrzygotowanieDo miski wkładamy zmielone
mięso, dodajemy
żółtko, łyżeczkę
soli,
przyprawy,
wodę i dobrze mieszamy rękoma. Płuczemy ręce, nie wycieramy! To spowoduje, że
mięso nie będzie nam się kleiło do rąk. Kulamy klopsiki o średnicy około 3 cm.Kładziemy je na rozgrzaną patelnię, podsmażamy z każdej strony, podlewamy
wodą i smażymy około 20 minut. Pamiętaj, nie dodawaj tłuszczu!W rondelku podgrzewamy
miód, dodajemy
gruszki ( wcześniej obieramy
gruszki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry), solimy, dodajemy
cytrynę i lekko karmelizujemy, aż
gruszka zmięknie, nie przypalając
miodu.
Roszponkę rozkładamy na talerze, na nią klopsiki, polewamy lekko sosem
spod pulpetów. Teraz
gruszki, polewamy lekko
miodem, Dodajemy
ser pleśniowy w plastrach, posypujemy
natką.To jest naprawdę pyszne!
Bona Apetita!
