ßßß Cookit - przepis na Włoskie zabajone |

Włoskie zabajone |

nazwa

Wykonanie

Ten deser powstał przypadkowo – pewnego dnia franciszkanin Pascual Baylòn rozbił przypadkowo dwa jaja. Czym prędzej wrzucił je do miski i, aby nic się nie zmarnowało, postanowił dodać do nich cukier i kroplę wina marsala. Miksturę ubijał w kąpieli wodnej, aż do otrzymania aksamitnego kremu.U nas zabajone (zabaglione) są znane głównie w postaci lodów o tym smaku , ale warto wypróbować tradycyjny przepis. Jeśli nie mamy sycylijskiego wina Marsala możemy zastąpić go innym słodkim/półsłodkim białym lub różowym winem lub innym likierem. Najlepiej smakuje podawane na gorąco lub na zimno w towarzystwie biszkoptów i (lub) owoców. W mojej wersji – na zimno z malinami i biszkoptem.
Składniki :
6 żółtek
100 g cukru
100 ml wina Marsala
szczypta soli
dodatki (opcjonalnie) : maliny, truskawki, brzoskwinie, biszkopty
Przygotowanie :
Ubijamy w mikserze żółtka z dodatkiem cukru i odrobiny soli do białej puszystej masy. Wstawiamy garnek z gotującą się wodą, na którym ustawiamy miskę z masą jajeczną i ubijamy ją dolewając powoli wina aż do zgęstnienia ( ok. 5-10minut). Przelewamy do oddzielnych miseczek/ szklanek. dekorujemy dodatkami.W wersji na zimno schładzamy ok. godzinę w lodówce. Smacznego.
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/28/wloskie-zabajone