Wykonanie
Ten deser powstał przypadkowo – pewnego dnia franciszkanin Pascual Baylòn rozbił przypadkowo dwa
jaja. Czym prędzej wrzucił je do miski i, aby nic się nie zmarnowało, postanowił dodać do nich
cukier i kroplę
wina marsala. Miksturę ubijał w kąpieli
wodnej, aż do otrzymania aksamitnego kremu.U nas zabajone (zabaglione) są znane głównie w postaci
lodów o tym smaku , ale warto wypróbować tradycyjny przepis. Jeśli nie mamy sycylijskiego
wina Marsala możemy zastąpić go innym słodkim/półsłodkim
białym lub
różowym winem lub innym
likierem. Najlepiej smakuje podawane na gorąco lub na zimno w towarzystwie
biszkoptów i (lub)
owoców. W mojej wersji – na zimno z
malinami i
biszkoptem.Składniki :6
żółtek100 g
cukru100 ml
wina Marsalaszczypta
solidodatki (opcjonalnie) :
maliny,
truskawki,
brzoskwinie,
biszkoptyPrzygotowanie :Ubijamy w mikserze
żółtka z dodatkiem
cukru i odrobiny
soli do białej puszystej masy. Wstawiamy garnek z gotującą się
wodą, na którym ustawiamy miskę z masą jajeczną i ubijamy ją dolewając powoli
wina aż do zgęstnienia ( ok. 5-10minut). Przelewamy do oddzielnych miseczek/ szklanek. dekorujemy dodatkami.W wersji na zimno schładzamy ok. godzinę w lodówce. Smacznego.


Brak powiązanych wpisów.