ßßß Cookit - przepis na Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną i miętą |

Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną i miętą |

nazwa

Wykonanie

Pierogi których przepis podaję są bardzo specyficzne – sycące i pikantne z odświeżającą nutą mięty jednocześnie. Warto wypróbwać. Celowo pominęłam przepis na ciasto do pierogów ponieważ zazwyczaj robię go na oko, ale w internecie jest ich masa także jeśli ktoś nie ma własnego sprawdzonego przepisu - jest w czym wybierać. Polecam!
Składniki :
tradycyjne ciasto na pierogi
ser biały 0,5 kg
kasza gryczana ok. 2 szklanki (ugotowanej)
boczek 20 dag
cebula 1 duża
mięta świeża garść
pieprz
sól
papryka czerwona mielona – 1,5 żyżeczki
pieprz cayenne -1 łyżeczka płaska
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Przygotowanie farszu :
Boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni. Po ostygnięciu mieszamy z pozostałymi skłdnikami w dużej misce. Z ciasta formujemy pierogi i nadziewamy każdy łyżeczką farszu.
Powiązane wpisy:
Paella z kurczakiem i warzywami
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/17/pierogi-z-bialym-serem-kasza-gryczana-i-mieta