Wykonanie
Pierogi których przepis podaję są bardzo specyficzne – sycące i pikantne z odświeżającą nutą
mięty jednocześnie. Warto wypróbwać. Celowo pominęłam przepis na ciasto do pierogów ponieważ zazwyczaj robię go na oko, ale w internecie jest ich masa także jeśli ktoś nie ma własnego sprawdzonego przepisu - jest w czym wybierać. Polecam!Składniki :tradycyjne ciasto na pierogi
ser biały 0,5 kg
kasza gryczana ok. 2 szklanki (ugotowanej)
boczek 20 dag
cebula 1 duża
mięta świeża garść
pieprzsólpapryka czerwona mielona – 1,5 żyżeczki
pieprz cayenne -1 łyżeczka płaska
zioła prowansalskie 1 łyżeczkaPrzygotowanie farszu :
Boczek i
cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni. Po ostygnięciu mieszamy z pozostałymi skłdnikami w dużej misce. Z ciasta formujemy pierogi i nadziewamy każdy łyżeczką farszu.

Powiązane wpisy:Paella z
kurczakiem i warzywami