Składniki:Ciasto:225 g mąki150 g masła75 g cukru pudru1 żółtkoszczypta soliNadzienie:900 g obranych i oczyszczonych kwaskowych jabłek75-100 g cukru60 g rodzynek1 łyżka cynamonumasło i mąka do formycukier puder do posypaniaWykonanie:Ciasto:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki.Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Po 30 minutach wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.Nadzienie:Jabłka pokroić na kawałki i przesmażyć z cukrem.Do jabłek dodać cynamon oraz rodzynki, wymieszać.Ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć na nim masę jabłkową. Na masę ułożyć paski, przygotowane z drugiej części ciasta. Szarlotkę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez około 30 minut.Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.Powiązane wpisy:Tarta CytrynowaJagodzianki :)Kaczka pieczona z jabłkamiSzarlotka z Lodami na ciepło