Wykonanie
Kruchy spód tarty200 g
mąki zwykłej pszennej2
żółtka100 g
masła30 g
cukru pudru2 łyżki bardzo zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie
cytrynowe250 ml
wodysok wyciśnięty z 4
cytryn160 g
cukru3 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej50 g
masła3
żółtkaBeza4
białka250 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejKruchy spód tarty
Masło,
mąkę,
sól,
cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy
żółtka i
wodę, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło.Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. Wykładamy nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłówamy ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.W tym czasie nagrzewamy piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.Nadzienie
cytrynoweW miseczce mieszamy sok z
mąką i
żółtkami. Do rondelka wkładamy
masło, gdy się rozpuści, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy
cukier i pozostałe składniki. Mieszamy, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Studzimy.
BezaBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę
cytrynową, a następnie przykrywamy ją pianą z
białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić. I Gotowe sprawdzone i POLECAM PRZEPYSZNEPowiązane wpisy:Szarlotka z
Lodami na ciepłoCiasto 3 bit z
kajmakiemKruche ciasto z
jagodami i budyniową piankąSernik na zimno z
truskawkami