ßßß Cookit - przepis na Tarta Cytrynowa

Tarta Cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Kruchy spód tarty
200 g mąki zwykłej pszennej
2 żółtka
100 g masła
30 g cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie cytrynowe
250 ml wody
sok wyciśnięty z 4 cytryn
160 g cukru
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła
3 żółtka
Beza
4 białka
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruchy spód tarty
Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. Wykładamy nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłówamy ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
W tym czasie nagrzewamy piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.
Nadzienie cytrynowe
W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. Do rondelka wkładamy masło, gdy się rozpuści, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Studzimy.
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykrywamy ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić. I Gotowe sprawdzone i POLECAM PRZEPYSZNE
Powiązane wpisy:
Szarlotka z Lodami na ciepło
Ciasto 3 bit z kajmakiem
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką
Sernik na zimno z truskawkami
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/02/tarta-cytrynowa