Rozpływający się w ustach, najlepszy mus czekolady, puszysty, smaczny i prosty do zrobienia. Będzie zachwyceni, jak można łatwo zrobić taki mus oraz ile daje możliwości. Taki mus świetnie sprawdzi się zamiast lodów, jest też dobrym dodatkiem do owoców, a świetnie smakuje też podany, jak u mnie, z dżemem.Przepis na mus czekoladowyCzas: 10 minut + chłodzenieLiczba porcji: 6-8Składniki300 g śmietany kremówki200 g czekolady gorzkiej lub innej (2 tabliczki)2 żółtka5-6 łyżeczek cukrudżem wiśniowy kostka białej czekolady do dekoracjiKrok 1. Czekoladę przekładam do miski a miskę stawiam nad garnkiem z gotującą się wodą i zostawiam by czekolada się roztopiła. W tym czasie mieszam żółtka z cukrem na kogel.Krok 2. Śmietanę ubijam na prawie (!) sztywno, dodaję kogel na niskich obrotach.A także czekoladę roztopioną i lekko przestudzoną. Mieszam delikatnie i chowam na godzinę do lodówki. Podaję z dżemem i wiórkami z białej czekolady (do zrobienia za pomocą noża do serów). Smacznego.Powiązane wpisy:Domowe lody czekoladoweNaleśniki z Lodami