Wykonanie

Składniki do przygotowania na ok. 55 sztuk:Na kruche ciasto:300 g
mąki100 g
cukru2 opakowania
cukru waniliowego (
wanilia burbońska)200 g
masłaNa nadzienie i dekorację:70 g suszonych cranberries (
żurawin amerykańskich) Można zastąpić je naszymi Polskimi
Żurawinami125 g miękkiego
masła2 łyżki
cukru pudru (przesianego)1 łyżeczka
wiśniówki (lub
soku wiśniowego)150 g kuwertury z pełnego
mlekaPrzygotowanie:1. Wymieszać w misce
mąkę,
cukier i
cukier waniliowy. Dodać
masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym
mąką. Wyciąć okrągłe
ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut.
Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia.3. Bardzo drobno posiekać 40 g cranberries.
Masło wymieszać z
cukrem pudrem i
wiśniówką. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z
masła połączyć po dwa
ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia.4. Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli
wodnej.
Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi cranberries.Powiązane wpisy:Kruche ciasto z
jagodami i budyniową piankąSzarlotka z
Lodami na ciepłoTartaletki z
truskawkami :P