ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z budyniem, i kruszonką

Kruche ciasto z budyniem, i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Oczywiście, zaglądając do swojej szafeczki z cudami przeznaczonymi do ciast, prócz 10 proszków do pieczenia i kolejnych tylu sztuk cukry waniliowego, odnalazłam budyń - rzecz jasna o którym zapomniałam. Nie prędko myśląc, zajrzałam po resztę składników typu mąka, margaryna, jaja i bla bla cała reszta potrzebna do ciasta - a więc! Jak już odnalazłam wszystko, zasiadłam wygodnie z laptopkiem na kolankach, i wyszukałam w grafice wujcia google wpis "ciasto z budyniem" bo przecież, nie będę szukać setki przepisów, skoro obrazki takie przyjemne - no i znalazłam! Więc zabrałam się do roboty! Efekt poniżej.
Przepis na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
pół szklanki cukru
kostka margaryny
Beza:
5 białek
pół szklanki cukru
jeden budyń czekoladowy
Dodatkowo:
jeden duży budyń śmietankowy
Z podanych składników na ciasto, ugniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na dwie części (większa i mniejszą) i wkładamy do lodówki na około 20 minut,żeby się schłodziło - ehem, osobiście nie dzieliłam na dwie kulki :)
Kiedy kulki/kulka ciasta się chłodzi, standardową formę do pieczenia (w zależność jaką używacie) wykładamy papierem do pieczenia, i nagrzewamy piekarnik na 170 stopni. W między czasie większą część ciasta wykładamy do blaszki, i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 15 minut, aby ciasto podeschło/zarumieniło się.
Następnie gotujemy budyń śmietankowy według informacji na opakowaniu - jedna mała uwaga, w przepisie jest jeden budyń waniliowy, osobiście dałam 3 budynie i myślę,że gdybym zrobiła budyń z 4 torebek też by nie było tragedii, ilość budyniu zależy od foremki w jakiej ciasto będzie pieczone!
Bezę ubijamy z 5 białek, kiedy zaczną się ubijać na sztywno dodajemy stopniowo cukier,żeby się rozpuścił a na końcu dodajemy budyń czekoladowy, i miksujemy chwilę.
Po podpieczeniu ciasta, wyjmujemy blachę (nie wyłączamy piekarnika!) wykładamy masę budyniową, a nią wykładamy bezę czekoladową, i pozostałą częścią ciasta (mniejsza kulka) możemy zetrzeć, bądź porwać żeby zrobić kruszonkę. - osobiście porwałam niechlujnie ciasto.
Całość wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 50-60 min do 170 stopni.
- ciasto pieczone bez termoobiegu.
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/08/kruche-ciasto-z-budyniem-i-beza.html