ßßß Cookit - przepis na Risotto z indykiem i grzybami

Risotto z indykiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Ten wpis jest w pewnym sensie wyjątkowy z dwóch przyczyn. Bazuje on na tym, co pozostało z poprzedniego dania (bulion warzywny po sajgonkach) a zdjęcie po raz pierwszy zrobiłem aparatem kompaktowym a nie lustrzanką. Pewnie zapytacie - co z tego? No niby nic, ale ciekawe jest to, że piszę dokładnie w tej chwili dwa posty na raz. Ten i na blogu kompaktem.blogspot.com .
Uff... ciężko pisać na dwóch blogach naraz. Ok. w przepisie na sajgonki pisałem, aby nie wylewać bulionu spod warzyw. Przyda się dziś.
Składniki:
bulion spod warzyw (patrz sajgonki)
ryż
pieczarki
mięso
sos sojowy
sos słodko-pikantny
Po tym, jak z garnka został wydobyty farsz do sajgonek został nam bulion. Należy wsypać do niego ryż, przykryć i pogotować jeszcze chwilkę. Ryż powinien wypić cały bulion będący esencją smakową kapusty, marchwi, grzybów, kiełków i przypraw. Jest zatem bardzo pyszny.
Ale samym risotto nikt się jeszcze nie najadł. Na rozgrzany tłuszcz rzucamy pieczarki i smażymy aż wypiją tłuszcz i puszczą wodę. Potem dorzucamy pokrojonego indyka (może być kura, świnia lub po burżujsku - wołowina). Całość podlewamy lekko sosem sojowym i przyprawiamy wedle gustu (czyli na ostro).
Mięso z grzybami rzucamy na ryż i polewamy sosem słodko-pikantnym. Można także zrobić to jako drugie danie do sajgonek, ale samymi sajgonkami można się nieźle najeść.
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2011/03/risotto-z-indykiem-i-grzybami.html