ßßß Cookit - przepis na #16 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: ŚNIADANIE - jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

#16 ODTŁUSZCZANIE Z M&M: ŚNIADANIE - jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Już szósty i ostatni tydzień odtłuszczania przed nami... Dzisiaj jedno z ostatnio najbardziej popularnych kasz - jaglana.
Już kiedyś robiłyśmy takie śniadanko, ale stwierdziłyśmy, że je ulepszymy i pokażemy Wam w odtłuszczaniu.
Na szczęście kasza jaglana staję się coraz bardziej szanowana i jadana. O bardzo dobrych właściwościach opowie Wam już nasza najlepsza dietetyk Magda.
KASZA JAGLANA
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa, zatem może być wykorzystywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Podobnie jak inne kasze jest bardzo wartościowym produktem, ale jest lżej strawna niż np. kasza gryczana.
Charakteryzuje się:
wysoką zawartością witamin B, żelaza i miedzi
mimo, że jest typowo zbożowym produktem zawiera także łatwo przyswajalne białko
ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe w jej składzie występuje również krzem, ważny dla włosów, skóry, paznokci i kości
jest też źródłem witaminy E i lecytyny z racji wysokiej zawartości błonnika pokarmowego może pomagać w regulacji stężenia cholesterolu we krwi
Niestety kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny – muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę. Aby obniżyć indeks glikemiczny posiłku z kaszą jaglaną można dodać do niej nasiona, orzechy, suszone owoce lub świeże/mrożone owoce z dużą ilością pestek, np. maliny czy jagody.
Jak przygotować kaszę żeby nie miała gorzkiego smaku?
Kaszę jaglaną trzeba gotować umiejętnie, żeby nie miała gorzkiego smaku. W tym celu trzeba ją przelać najpierw zimną, potem gorącą wodą i dopiero ugotować albo potrzymać chwilę we wrzątku, odcedzić i ugotować w czystej wodzie lub namoczyć na kilka godzin i ugotować.
Do dzieła!
Składniki dla 2 osób:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
laska wanilii
Dodatkowo:
1 szklanka żurawiny
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Przelewamy kaszę zimną wodą, potem przelewamy wrzątkiem.
Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy mleko i wodę.
Zagotowujemy na średnim ogniu.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut do miękkości.
Odstawiamy garnek, dodajemy masło i miód, a następnie zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
W tym czasie do małego garnka dodajemy żurawinę, wodę i cukier.
Gotujemy przez około 2 minuty aż żurawina zacznie puszczać sok. Jeżeli jest za mało cukru, dodaj więcej.
Przekładamy do miski jaglankę i żurawinę i możemy już pałaszować nasze śniadanie!
Smacznego!
Już w środę ostatni obiad! Co tym razem Wam pokażemy...
Zapraszamy już w środę o 19 . 00.
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/15-odtuszczanie-z-m-sniadanie-jaglanka.html