Wykonanie
Witajcie!Już szósty i ostatni tydzień odtłuszczania przed nami... Dzisiaj jedno z ostatnio najbardziej popularnych
kasz - jaglana.Już kiedyś robiłyśmy takie śniadanko, ale stwierdziłyśmy, że je ulepszymy i pokażemy Wam w odtłuszczaniu.Na szczęście
kasza jaglana staję się coraz bardziej szanowana i jadana. O bardzo dobrych właściwościach opowie Wam już nasza najlepsza dietetyk
Magda.
KASZA JAGLANAKasza jaglana to
kasza z łuskanego ziarna prosa, zatem może być wykorzystywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Podobnie jak inne
kasze jest bardzo wartościowym produktem, ale jest lżej strawna niż np.
kasza gryczana.Charakteryzuje się:wysoką zawartością witamin B, żelaza i miedzimimo, że jest typowo zbożowym produktem zawiera także łatwo przyswajalne
białkoma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe w jej składzie występuje również krzem, ważny dla włosów, skóry, paznokci i kościjest też źródłem witaminy E i lecytyny z racji wysokiej zawartości błonnika pokarmowego może pomagać w regulacji stężenia cholesterolu we
krwiNiestety
kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny – muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę. Aby obniżyć indeks glikemiczny posiłku z
kaszą jaglaną można dodać do niej nasiona,
orzechy,
suszone owoce lub świeże/mrożone
owoce z dużą ilością pestek, np.
maliny czy
jagody.Jak przygotować
kaszę żeby nie miała gorzkiego smaku?
Kaszę jaglaną trzeba gotować umiejętnie, żeby nie miała gorzkiego smaku. W tym celu trzeba ją przelać najpierw zimną,
potem gorącą
wodą i dopiero ugotować albo potrzymać chwilę we wrzątku, odcedzić i ugotować w czystej wodzie lub namoczyć na kilka godzin i ugotować.Do dzieła!Składniki dla 2 osób:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka1 szklanka
wody1 łyżka
miodu1 łyżeczka
masłalaska waniliiDodatkowo:1 szklanka
żurawiny2 łyżeczki
cukru1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Przelewamy
kaszę zimną
wodą,
potem przelewamy wrzątkiem.Do garnka wsypujemy
kaszę, dodajemy
mleko i
wodę.Zagotowujemy na średnim ogniu.Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut do miękkości.Odstawiamy garnek, dodajemy
masło i
miód, a następnie zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.W tym czasie do małego garnka dodajemy
żurawinę,
wodę i
cukier.Gotujemy przez około 2 minuty aż
żurawina zacznie puszczać sok. Jeżeli jest za mało
cukru, dodaj więcej.Przekładamy do miski jaglankę i
żurawinę i możemy już pałaszować nasze śniadanie!Smacznego!Już w środę ostatni obiad! Co tym razem Wam pokażemy...Zapraszamy już w środę o 19 . 00.~M&M