Wykonanie
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych
kasz!Niestety nie docenimy jaglanki, chociaż jest zdrowa i smaczna. Przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki można dobierać dowolnie - od słonych po słodkie.Kilka zalet
kaszy, dla której warto ją jeść:posiada dużo przyswajalnego
białka oraz witamin z grupy BlekkostrawnaNIE ZAWIERA GLUTENUprzywraca równowagę kwasowo - zasadowej w organizmiezawiera krzem, który poprawia przemianę materiiDzisiaj zaczęłyśmy dzień od jaglanki, przygotowanej na słodko. Wyszła pyszna, ALE, Dla przykładu nasza mama na myśl, że miałaby zjeść jaglankę, aż się wzdrygnęła.Może kiedyś przekonamy nasza mamę do zjedzenia jaglanki. ;)Składniki dla 2 osób:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
mleka1 szklanka
wody1 łyżka
miodu1 łyżeczka
masłalaska waniliiDodatkowo:1 szklanka
żurawiny2 łyżeczki
cukru1 łyżka
wodyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy
kaszę, dodajemy
mleko i
wodę.Zagotowujemy na średnim ogniu.Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut do miękkości.Odstawiamy garnek, dodajemy
masło i
miód, a nastepnie zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.W tym czasie do małego garnka dodajemy
żurawinę,
wodę i
cukier.Gotujemy przez około 2 minuty aż
żurawina zacznie puszczać sok. Jeżeli jest za mało
cukru, dodaj więcej.Przekładamy do miski jaglankę i
żurawinę i możemy już pałaszować nasze śniadanie!Smacznego!