ßßß
Składniki (wyjdzie około 20 zajączków, im mniejsze tym lepiej, nie będą się wybrzuszać przy pieczeniu):25 g świeżych drożdży ( 1/4 kostki)1/2 szklanki ciepłej wody1/2 szklanki ciepłego mleka1/4 szklanki oliwy1/4 szklanki cukru1 jajo do ciasta oraz 1 jajo do posmarowania zajączków4 szklanki mąki tortowej 450 (dodać pół szklanki mąki jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste)2-3 łyżki brązowego cukru do posypania zajączkówsuszone jagody lub ziarenka jako oczyWykonanie:Do 1/4 szklanki mleka dodać rozkruszone drożdże, odstawić by zaczęły pracować. Po tym czasie wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wyrobić i uformować kulkę. Przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki. Formować wałeczek, zawijać go w ślimaka. Następnie uformować ogonek oraz głowę. Głowę naciąć nożem w wąskiej części, tak by powstały uszy. Starać się nie używać mąki na tym etapie (nie powinno być problemu bo ciasto nie klei się do rąk), by wszystko ładnie się skleiło i nie rozchodziło podczas pieczenia.
Na główce przykleić oczko. Zajączki układać na omączonej blaszce. Posmarować je roztrzepanym jajem. Posypać cukrem.
Zajączki wstawić do piekarnika na 15-20 minut (muszą się zarumienić), temperatura 170 stopni plus termoobieg. Nie zwiększać temperatury bardziej by cukier nie zmienił stanu skupienia.
Smacznego!