Wykonanie
Cykl wielkanocny na blogu rozkręcam na dobre :) Dziś mam dla Was przepis na wielkanocne zajączki. Zajączki wykonałam z ciasta
chałkowego drożdżowego, więc jak się pewnie domyślacie są bardzo smaczne :) Ciasto ładnie rośnie, jest delikatne i pulchne, do tego dobrze się z nim pracuje. Takie mini
chałki są idealne by je włożyć dzieciom do wielkanocnych koszyczków, ale także sprawdzą się jako ozdoba świątecznego stołu :)

Składniki (wyjdzie około 20 zajączków, im mniejsze tym lepiej, nie będą się wybrzuszać przy pieczeniu):25 g świeżych
drożdży ( 1/4 kostki)1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
cukru1
jajo do ciasta oraz 1
jajo do posmarowania zajączków4 szklanki
mąki tortowej 450 (dodać pół szklanki
mąki jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste)2-3 łyżki
brązowego cukru do posypania zajączkówsuszone
jagody lub ziarenka jako oczyWykonanie:Do 1/4 szklanki
mleka dodać rozkruszone
drożdże, odstawić by zaczęły pracować. Po tym czasie wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wyrobić i uformować kulkę. Przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki. Formować wałeczek, zawijać go w
ślimaka. Następnie uformować ogonek oraz głowę. Głowę naciąć nożem w wąskiej części, tak by powstały uszy. Starać się nie używać
mąki na tym etapie (nie powinno być problemu bo ciasto nie klei się do rąk), by wszystko ładnie się skleiło i nie rozchodziło podczas pieczenia.

Na główce przykleić oczko. Zajączki układać na omączonej blaszce. Posmarować je roztrzepanym
jajem. Posypać
cukrem.

Zajączki wstawić do piekarnika na 15-20 minut (muszą się zarumienić), temperatura 170 stopni plus termoobieg. Nie zwiększać temperatury bardziej by
cukier nie zmienił stanu skupienia.

Smacznego!