Wykonanie
Jak już wiecie jestem nastawiona na szukanie smaków, które przypominają mi czasy dzieciństwa, wakacje u babci na wsi i tamto jedzenie. Niewątpliwie paruny czyli
drożdżowe kluski gotowane na parze należą do takich smaków.. Już jakiś czas temu pojawił się przepis na paruny z
truskawkami a dziś w wersji jagodowej :)(ok. 20 sztuk)

3 szklanki
mąki1,5 szklanki
mleka15 dag
drożdży2
jajkałyżka
oliwy z oliwekszczypta
solipół łyżeczki
cukru200
jagódcukier
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać
cukier i szczyptę
soli.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać
oliwę i
jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę
jagód posypujemy
cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej
mąką.Duży garnek wypełniony do połowy
wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować
wodę.

Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.Gotować ok. 10 minut