ßßß Cookit - przepis na Jagodowe paruny

Jagodowe paruny

nazwa

Wykonanie

Jak już wiecie jestem nastawiona na szukanie smaków, które przypominają mi czasy dzieciństwa, wakacje u babci na wsi i tamto jedzenie. Niewątpliwie paruny czyli drożdżowe kluski gotowane na parze należą do takich smaków.. Już jakiś czas temu pojawił się przepis na paruny z truskawkami a dziś w wersji jagodowej :)
(ok. 20 sztuk)
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
15 dag drożdży
2 jajka
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
200 jagód
cukier
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier i szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę jagód posypujemy cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej mąką.
Duży garnek wypełniony do połowy wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować wodę.
Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.
Gotować ok. 10 minut
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/06/jagodowe-paruny.html