Wykonanie
A co, gdyby na świątecznym
stole pojawił się makaron? Ale nie z
makiem, tylko z grzybami? Jeśli macie ochotę na alternatywę dla wszystkich świątecznych dań udających
rybę, to nie musicie jej dłużej szukać - jest właśnie tu. Potrzebne Wam będą
suszone borowiki (podgrzybki też się nadadzą), przyda się też koncentrat z
prawdziwków. Ja kupiłam swój przez internet - jest w niewielkim słoiczku (są to zmiksowane podgrzybki w formie gęstej pasty) i wystarczy dodać zaledwie łyżeczkę do sosu, żeby pogłębić
grzybowy smak dania. Oczywiście można po prostu dodać więcej
suszonych grzybów - ja ich po prostu nie miałam aż tyle. Jeśli chodzi o wybór
makaronu to panuje tu zupełna dowolność. Ja dodałam
makaron farfalle (kokardki). O makaronach możecie więcej przeczytać o tu.



porcja dla 2 osóbSkładniki:ok. 30-40 g
suszonych borowików,150 ml
śmietanki 18% (może być więcej %),1 duży ząbek
czosnku,1/2 łyżeczki posiekanego świeżego
rozmarynu,1/2 łyżeczki suszonego
tymianku,1 łyżeczka koncentratu z
borowików,1 łyżeczka
oliwy z oliwekszczypta
białego pieprzu,ok 200 g suchego
makaronu (np. kokardki)
sól do smaku.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić w wodzie na ok. godzinę. Następnie zagotować je w wodzie, w której się moczyły i gotować, na średnim ogniu, przez około 15 minut, następnie odcedzić. W razie konieczności pokroić je na mniejsze kawałki.W osobnym garnku zagotować
wodę i ugotować
makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić ugotowane
grzyby. Smażyć około 5 minut.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażać przez minutę.Całość zalać
śmietanką. Dodać
przyprawy i koncentrat z
borowików (opcjonalnie).Nieco odparować całość i połączyć z
makaronem. Podawać od razu.

Smacznego!