ßßß Cookit - przepis na Świąteczny makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Świąteczny makaron z borowikami w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

A co, gdyby na świątecznym stole pojawił się makaron? Ale nie z makiem, tylko z grzybami? Jeśli macie ochotę na alternatywę dla wszystkich świątecznych dań udających rybę, to nie musicie jej dłużej szukać - jest właśnie tu. Potrzebne Wam będą suszone borowiki (podgrzybki też się nadadzą), przyda się też koncentrat z prawdziwków. Ja kupiłam swój przez internet - jest w niewielkim słoiczku (są to zmiksowane podgrzybki w formie gęstej pasty) i wystarczy dodać zaledwie łyżeczkę do sosu, żeby pogłębić grzybowy smak dania. Oczywiście można po prostu dodać więcej suszonych grzybów - ja ich po prostu nie miałam aż tyle. Jeśli chodzi o wybór makaronu to panuje tu zupełna dowolność. Ja dodałam makaron farfalle (kokardki). O makaronach możecie więcej przeczytać o tu.
porcja dla 2 osób
Składniki:
ok. 30-40 g suszonych borowików,
150 ml śmietanki 18% (może być więcej %),
1 duży ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka koncentratu z borowików,
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta białego pieprzu,
ok 200 g suchego makaronu (np. kokardki)
sól do smaku.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić w wodzie na ok. godzinę. Następnie zagotować je w wodzie, w której się moczyły i gotować, na średnim ogniu, przez około 15 minut, następnie odcedzić. W razie konieczności pokroić je na mniejsze kawałki.
W osobnym garnku zagotować wodę i ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić ugotowane grzyby. Smażyć około 5 minut.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez minutę.
Całość zalać śmietanką. Dodać przyprawy i koncentrat z borowików (opcjonalnie).
Nieco odparować całość i połączyć z makaronem. Podawać od razu.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/12/swiateczny-makaron-z-borowikami-w-sosie.html