Wykonanie
Propozycja, na pyszny sycący, ale nie za ciężki obiad (lub kolację).Z reguły decyduję się na
makarony w prostszej wersji, ale tym razem kombinowałam dłużej, wyszło pysznie, kolorowo.zachęcam do wypróbowania.300 g
polędwiczki wieprzowej2 garście
zielonego groszku2 garście
fasolki żółtej4 łyżki
oliwyprzyprawy (
czosnek,
rozmaryn,
pieprz)5 łyżek
białego winamakaron wstążki250 ml
śmietanki 18% słodkiej
Polędwicę myjemy,osuszamy ręcznikiem odcinamy białe błony, i kroimy na plastry ok 1,5 cm. Z
oliwy ,
wina i przypraw przygotowujemy marynatę, do której wrzucamy lekko rozbite
mięso. Dokładnie mieszamy.
Polędwiczki odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz.
Między czasie gotujemy
groszek i
fasolkę.
Polędwiczki kiedy już przejdą aromatem marynaty, smażymy na patelni grillowej po ok 1,5 min z każdej strony, podlewając pozostałą marynatą. Pod sam koniec smażenia dorzucamy
fasolkę i
bób, wszystko razem przesmażamy.zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej powstały sos.Na patelnię dolewamy
śmietankę i resztkę marynaty gotujemy przez chwilę, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Polędwiczki podajemy z
makaronem i delikatnym sosem.Ważna uwaga-
polędwiczki solimy tuż przed podaniem już po usmażeniu!!
