ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli

Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mleka czy ulubionych owoców;)
Składniki na ok. 9 porcji:
1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka kakao bez cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
1 dojrzałe awokado
3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego
Polewa:
Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki
Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby
Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/02/proste-ciasto-czekoladowe-z-awokado-i.html