Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mleka czy ulubionych owoców;)Składniki na ok. 9 porcji:1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej1 szklanka kakao bez cukru2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 szklanka czerwonej fasoli z puszki1 dojrzałe awokado3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej1 szklanka brązowego cukru nierafinowanegoPolewa:Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczkiOpcjonalnie kolorowa posypka do ozdobySkładniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy.