Wykonanie


Dzisiaj przekonałam się, że
trufle z
kakao jednak nie są wdzięcznym obiektem do fotografowania. Nie są również sprzymierzeńcem porządku w kuchni - wszędzie, dosłownie wszędzie jest
kakao. Ale to nic, bo smak rekompensuje wszystko. Nie jest to typowy fit czy dietetyczny przepis. Poszłam na spory kompromis w kwestii składników, dlatego niech to będą
słodycze od tzw. wielkiego dzwonu. Podstawę stanowią
twaróg i
czekolada. Jeśli wasz
ser okaże się zbyt suchy, możecie dolać więcej
mleka. Jeśli z kolei będzie zbyt mokry, musicie po prostu lepiej go odsączyć z
serwatki. Co do
czekolady, to nie każda gorzka sie nada - niektóre bardzo trudno roztopić, tworzą się grudki. Na pewno sprawdzi się gorzka o zawartości 74%
kakao z Lidla, fajnie się topi i nadaje się też do robienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość
kakao, ale niestety także
cukier. Wciąż szukam tej idealnej,
póki co muszę zadowolić się tą.Wracając do przepisu, oto
twarogowo-
czekoladowo-
jagodowe kulki, które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne, nie za słodkie, ale też nie za bardzo gorzkie, lekko
jagodowe.Składniki (ok. 20 sztuk wielkości
orzecha włoskiego):400 g
twarogu półtłustego100 g
czekolady gorzkiej (minimum 70%
kakao)2 łyżki
ksylitoluspora garść
jagód3-4 łyżki
mleka1 łyżka
kakao +2-3 do obtoczenia kulek1.
Twaróg odsącz z
serwatki - wyłóż go na sitko i przykryj czymś ciężkim na minimum godzinę - sama powinna spłynąć.2.
Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z
twarogiem,
mlekiem,
kakao i
ksylitolem.3. Do masy serowej dodaj roztopioną (na wolnym ogniu lub w kąpieli
wodnej)
czekoladę.Wymieszaj.4. Obsyp dłonie
kakao, następnie formuj kulki z masy i obtaczaj w
kakao.5. Włóż do lodówki, aż stwardnieją.Energia(1 kulka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik64 kcal4 , 5 g3 g5 , 3 g0 , 8 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)3 , 2 %9 %4 , 2 %2 %3 %
