Wykonanie
Genialne w smaku, bardzo łatwe w wykonaniu. I co najważniejsze - mało pracochłonne. Wyszło ich naprawdę sporo - ponad 30, ale większość już zniknęła. Chyba z Mężusiem dzisiaj nie zaśniemy - po tej ilości
kawy jaka się w nich znajduje :-) Przepis znalazłam na blogu Dzikowca i naprawdę jest wart Waszej uwagi:) Jeżeli lubicie tiramisu - to jest strzał w dziesiątkę!
Potrzebujemy:150 g
biszkoptów2 czubate łyżki
kawy rozpuszczalnej250 g
sera mascarpone1 łyżka
cukru pudru (ja zastąpiłam
cukrem trzcinowym)3 łyżki
likieru kawowegokakao do obtoczenia
Kawę zalewamy pięcioma łyżkami wrzącej
wody, dosypujemy
cukier i odstawiamy aż wystygnie. W tym czasie możemy rozdrobnić
biszkopty (ja zrobiłam to za pomocą blendera). Gdy
kawa jest zimna, dolewamy
likier kawowy (można zastąpić innym mocnym
alkoholem) i dodajemy do
biszkoptów. Całość mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy
mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy (to chyba najgorsza część przepisu;) Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie robimy małe kulki i obtaczamy je w
kakao. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)UWAGA - uzależniają!