ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Sam przepis, krąży po mojej rodzinie nawet nie wiem od kiedy. Pierwszy raz jadłam to ciasto, kilka lat wstecz u ciotki - pamiętam do dziś, dobrze nie wystygło, a już je jadłam ciepłe prosto z pieca! Nie wiem w czym tkwi problem, ale na wsi jakoś wszystko lepiej smakuje - dosłownie wszystko, nawet powietrze. Ale wracając do przepisu.. Prawdziwy przepis niczym się nie różni niż ten podany poniżej, tylko nie zawiera ani jednej gruszki. Więc analogicznie powinno znaleźć się około 12 jabłek - wszystko zależy od formy. Ja użyłam formy do babek, żeby jakoś urozmaicić wygląd ciasta. Przestygnięte dobrze ciasto, polałam roztopioną czekoladą i orzechami włoskimi. NIEBO W GĘBIE!
Składniki:
6 średnich jabłek
6 średnich gruszek
cynamon
2 jajka
około 1 szklanka mąki
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
Jabłka i gruszki obieramy, następnie wydrążamy środek i pozostałą część kroimy w kostkę - bądź inne kształty byle by przypominały kształt kostki. Kiedy owoce mamy pokrojone zasypujemy całym opakowaniem cynamonu oraz cukru waniliowego i odstawiamy na godzinę - niech się smaki przeżrą! Następnie do owoców wbijamy dwa jajka i mieszamy dokładnie aż masa się połączy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, nie wsypujemy od razu całej szklanki! Masa musi się połączyć bez żadnych grudek. Pieczemy około 1 godzinę w około 175 stopniach. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/11/jabecznik.html