ßßß Cookit - przepis na Potrójna truskawka

Potrójna truskawka

nazwa

Wykonanie

Wracam do Was po dłużej nieobecności, stanowczo dłuższej. Wynika to raczej z mojego pracoholizmu, albo i nie - przecież wolny dzień można spędzić w pracy, albo poza domem. I tak zleciało te kilkanaście dni w zupełnym amoku, a jednocześnie szalonej gonitwie. Jednak wracając do wątku... Truskawki pojawiają się od dłuższego czasu, ale dopiero teraz są jak dla mnie idealne w smaku - nie za słodkie nie za kwaśne, sam zrównoważony i idealny dla mnie. Pomyślałam,że warto by było ukręcić jakieś letnie ciasto z okazji tego, że 1 kg truskawek był za całe 5 zł, więc kupiłam 2 kg i wszystko zużyłam do ciasta! - wielka rozpusta! Pewnie się zastanawiacie dlaczego potrójna truskawka, ale to wyczytacie w poniższym przepisie a i zdecydowanie dojrzycie na zdjęciach.
Składniki na biszkopt : 3 duże jaja, 6 łyżek cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej
przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i nadal miksujemy. Kiedy masa nabierze błyszczącego koloru dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Na sam koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby wbite powietrze nam nie uciekło. Pieczemy 20 min w 175 stopniach.
Galaretka truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 łyżki cukru pudru, 4 galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody)
przygotowanie: Szypułki usuwamy z truskawek, następnie delikatnie płuczemy je wodą i odstawiamy do odsączenia się wody. Następnie truskawki przekładamy do miski/garnka/wysokiego naczynia i blendujemy je na mus razem z cukrem pudrem. Cztery galaretki truskawkowe rozrabiamy w 300ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną galaretkę wlewamy do musu z truskawek, i wstawiamy do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Bita śmietana: 2 duże opakowania śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody)
przygotowanie : Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, w połowie ubijania kiedy śmietana zaczyna gęstniej ale jest jeszcze lejąca, dodajemy cukier puder i chłodną galaretkę ( 2 galaretki rozprowadzamy w około 300ml gorącej wody) Całość ubijamy aż zacznie bita śmietana gęstnieć.
Ciasto: Na upieczony i wystudzony biszkopt, wykładamy cienką warstwę bitej śmietany, na to układamy pół kg oczyszczonych truskawek, całość zalewamy delikatnie musem truskawkowym, który lekko stężał (najlepiej chochlą) aż do zakrycia truskawek, na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Odstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2015/06/potrojna-truskawka.html