Wykonanie
Wracam do Was po dłużej nieobecności, stanowczo dłuższej. Wynika to raczej z mojego pracoholizmu, albo i nie - przecież wolny dzień można spędzić w pracy, albo poza domem. I tak zleciało te kilkanaście dni w zupełnym amoku, a jednocześnie szalonej gonitwie. Jednak wracając do
wątku...
Truskawki pojawiają się od dłuższego czasu, ale dopiero teraz są jak dla mnie idealne w smaku - nie za słodkie nie za kwaśne, sam zrównoważony i idealny dla mnie. Pomyślałam,że warto by było ukręcić jakieś letnie ciasto z okazji tego, że 1 kg
truskawek był za całe 5 zł, więc kupiłam 2 kg i wszystko zużyłam do ciasta! - wielka rozpusta! Pewnie się zastanawiacie dlaczego potrójna
truskawka, ale to wyczytacie w poniższym przepisie a i zdecydowanie dojrzycie na zdjęciach.
Składniki na
biszkopt : 3 duże
jaja, 6 łyżek
cukru, 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, 3 łyżki
mąki ziemniaczanej, 3 łyżki
mąki pszennejprzygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i nadal miksujemy. Kiedy masa nabierze błyszczącego koloru dodajemy po jednym
żółtku i nadal ubijamy. Na sam koniec dodajemy przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby wbite powietrze nam nie uciekło. Pieczemy 20 min w 175 stopniach.
Galaretka truskawkowa: 1,5 kg
truskawek, 2 łyżki
cukru pudru, 4
galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo
żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie
wody)przygotowanie: Szypułki usuwamy z
truskawek, następnie delikatnie płuczemy je
wodą i odstawiamy do odsączenia się
wody. Następnie
truskawki przekładamy do miski/garnka/wysokiego naczynia i blendujemy je na mus razem z
cukrem pudrem. Cztery
galaretki truskawkowe rozrabiamy w 300ml gorącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną
galaretkę wlewamy do musu z
truskawek, i wstawiamy do lodówki, aby zaczęła tężeć.
Bita śmietana: 2 duże opakowania
śmietany 30%, 2 łyżki
cukru pudru, 2
galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo
żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie
wody)przygotowanie : Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy, w połowie ubijania kiedy
śmietana zaczyna gęstniej ale jest jeszcze lejąca, dodajemy
cukier puder i chłodną
galaretkę ( 2
galaretki rozprowadzamy w około 300ml gorącej
wody) Całość ubijamy aż zacznie
bita śmietana gęstnieć.Ciasto: Na upieczony i wystudzony
biszkopt, wykładamy cienką warstwę
bitej śmietany, na to układamy pół kg oczyszczonych
truskawek, całość zalewamy delikatnie musem
truskawkowym, który lekko stężał (najlepiej chochlą) aż do zakrycia
truskawek, na wierzch wykładamy pozostałą część
bitej śmietany. Odstawiamy na kilka godzin do zamrażalki.
Smacznego!