Wykonanie
Po dosyć treściwej, grillowanej karkóweczce, dziś propozycja z lekka odchudzona;) - grillowana
pierś kurczaka zamarynowana uprzednio w aromatycznej
oliwie z oliwek.Najpierw podzielę się pomysłem na przygotowanie tejże
oliwy. Poprostu do zakupionej buteleczki wrzucam 2 ząbki
czosnku i dwie gałązki świeżej
bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne
zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona
oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do
mięs.

A samo mięsko?
Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram
solą,
pieprzem i dokładnie smaruję
oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie.

Do
mięska idealnie komponuje się lekka
sałatka z kilku liści
lodowej sałaty, garści
rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę)
pomidorów i
czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną
oliwą z oliwek.I chociaż to grill, a skoro grill to głównie
piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego,
półwytrwanego winka:)