Wykonanie

Nadszedł długo wyczekiwany grudzień, a wraz z nim
pora na świąteczne przygotowania. Dziś przedstawiam Wam mój kolejny eksperymentalny deser. Tym razem chciałem zamknąć smak świąt w małym
ciastku. Stąd wyrazisty korzenny posmak na spodzie z
herbatników speculoos. Do tego świeża
żurawina, której czerwień od razu przywołuje ciepło i
magię Bożego Narodzenia. Oczywiście nie mogło zabraknąć też chociaż odrobiny
czekolady.spód (2 porcje):80 g
ciasteczek speculoos45 g roztopionego
masłaCiasteczka umieścić w blenderze i zmiksować dokładnie na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione
masło i dokładnie wymieszać. Boki foremek o średnicy ok. 5 cm pokryć cienką warstwą
oliwy z oliwek. Foremki ustawić na talerzyku i na dnie ułożyć po 1-2 łyżce masy z
ciasteczek i docisnąć tworząc równy spód. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Wyjąć i odstawić.masa:150 g kremówki 36%2 łyżki
mascarpone2 łyżki zimnej
wody1 łyżka
żelatyny2-3 łyżki
mleka skondensowanego słodzonego1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych
goździków+ wiórki
czekoladowe i
żurawinaŻelatynę zalać 1 łyżką zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę oraz
mascarpone umieścić w misce miksera, dodać
przyprawy i dokładnie zmiksować. Dodać
mleko skondensowane i wymieszać. Odstawić. Napęczniałą
żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę
wody i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do dokładnego rozpuszczenia
żelatyny. Do ucieranej masy dodawać cienkim strumieniem
żelatynę. Dobrze zmiksować. Gotową masę przelać do foremek z
ciasteczkowym spodem, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do stężenia. Kiedy
żelatyna zwiąże foremki z deserem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce i ostrożnie wyjąć ich zawartość.Smacznego! :)
