ßßß
Nadszedł długo wyczekiwany grudzień, a wraz z nim pora na świąteczne przygotowania. Dziś przedstawiam Wam mój kolejny eksperymentalny deser. Tym razem chciałem zamknąć smak świąt w małym ciastku. Stąd wyrazisty korzenny posmak na spodzie z herbatników speculoos. Do tego świeża żurawina, której czerwień od razu przywołuje ciepło i magię Bożego Narodzenia. Oczywiście nie mogło zabraknąć też chociaż odrobiny czekolady.spód (2 porcje):80 g ciasteczek speculoos45 g roztopionego masłaCiasteczka umieścić w blenderze i zmiksować dokładnie na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Boki foremek o średnicy ok. 5 cm pokryć cienką warstwą oliwy z oliwek. Foremki ustawić na talerzyku i na dnie ułożyć po 1-2 łyżce masy z ciasteczek i docisnąć tworząc równy spód. Całość wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki do stężenia. Wyjąć i odstawić.masa:150 g kremówki 36%2 łyżki mascarpone2 łyżki zimnej wody1 łyżka żelatyny2-3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków+ wiórki czekoladowe i żurawinaŻelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę oraz mascarpone umieścić w misce miksera, dodać przyprawy i dokładnie zmiksować. Dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odstawić. Napęczniałą żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do dokładnego rozpuszczenia żelatyny. Do ucieranej masy dodawać cienkim strumieniem żelatynę. Dobrze zmiksować. Gotową masę przelać do foremek z ciasteczkowym spodem, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut do stężenia. Kiedy żelatyna zwiąże foremki z deserem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce i ostrożnie wyjąć ich zawartość.Smacznego! :)