Wykonanie
Pin It
Przepis na ten
chleb znalazłam u mojej chlebowej
guru, czyli na
chlebowym blogu Mirabbelki . Jest to ciasto 2-stopniowe, więc wymaga wcześniejszego zaplanowania, ale nie taki diabeł straszny jak go malują :-). Smak tego
chleba wynagrodzi Wam wszystko ! Mój
chleb zrobiłam z połowy porcji.Tutaj znajdziecie informacje jak zrobić zakwas .Składniki:Zaczyn450 g zakwasu250 g
mąki pszennejCiasto
chleboweZaczyn jak wyżej756 g
maki pszennej, u mnie typ 6501-1,5 łyżki
soli1,25 łyżki
cukruok. 2 kubków letniej
wodyWykonanie:Dzień pierwszyMieszamy składniki zaczynu i formujemy z nich kulę. Jeśli wyczujemy, że ciasto jest zbyt twarde możemy dodać trochę
wody. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji plasteliny. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 6-8 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.Dzień drugiCiastową kulę dzielimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ja tę czynność pozostawiłam automatowi do
chleba. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przekładamy do miski na kolejne 4 godziny, aby jeszcze przefermentowało.Teraz już możemy uformować nasz
chleb. Aby uzyskać okrągły chlebek, rozpłaszczamy lekko ciasto na blacie i zawijamy końce ciasta do środka obracając, aż utworzy się nam kula.Koszyk do wyrastania posypujemy obficie
mąką, wkładamy do niego
chleb zawiniętymi końcami do góry.
Potem jak go przełożymy na blachę do pieczenia zawinięte końce będą na spodzie.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny, aby przyrosło jeszcze o połowę.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wnętrze piekarnika spryskujemy
wodą,
chleb wyjmujemy z koszyka, nacinamy
ostrym nożem, przekładamy na rozgrzana blachę i wkładamy do piekarnika.Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.