ßßß Cookit - przepis na Chleb z mąką owsianą

Chleb z mąką owsianą

nazwa

Wykonanie

Nudziło mi się wielce, więc postanowiłem porzucić na moment proste i nieskomplikowane chleby i zrobić jakieś poważniejsze pieczywko :) Oczywiście, nie jakieś super wywalone w kosmos, ale też nie z serii: wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto. Otóż natknąłem się na blog Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny.
Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne dygresje i kiepskie żarty, zatem od razu przejdźmy do przepisu (który bardzo nieznacznie zmodyfikowałem w stosunku do oryginału).
Dodam jeszcze, że sponsorem dzisiejszego odcinka jest literka N jak natusfera.pl i cyferka 3, jak trzy mąki, które od nich użyłem. Od jakiegoś już czasu sprawdzam ich mąki i śmiało mogę powiedzieć, że dają radę.
Najpierw musimy zrobić zaczyn i będzie on 3 fazowy:
I faza:
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 6-8 godzin
II faza:
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 8-12 godzin
III faza:
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody
Wymieszać, przykryć, odstawić na 4-5 godzin
Oczywiście odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej by było 26-28 stopni).
I teraz główne ciasto chlebowe:
cały przygotowany wcześniej zaczyn
270 g mąki pszennej
130 g mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej
200 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej
75 g mąki owsianej razowej
400 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Mąki mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy zaczyn, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, dajemy mu minutę odpocząć i wyrabiamy kolejne 3 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Następnie przekładamy do foremek (to jest przepis na dwa bochenki) wysypanych mąką, bądź wyłożonych papierem do pieczenia (ja preferuję papier, chociaż ostatnio i tak nic nie używam, bo mam nieprzywierające formy), przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni, porządnie naparować przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i piec chleb przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 40 minut.
Wyjąć, ostudzić na kratce i zjadać. Po około 30 godzinach mamy chleb zrobiony, tam-tara-dam! :)
Jadłem te 2 bochenki przez 4 lub 5 dni (nie pamiętam dokładnie) i naprawdę ani trochę nie straciły świeżości i smaku.
Źródło:http://www.chleby.info/2012/04/chleb-z-maka-owsiana.html