Wykonanie
Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy
razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis
chleba na zakwasie żytnim. Pyszny
chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby tego było mało, przygotowanie jego jest bardzo proste. Potrzeba trochę czasu na przerobienie się zaczynu,
potem wystarczy wymieszać składniki łyżką i do piekarnika :) Nie pozostaje nic innego jak przygotować zaczyn, który po
trzech dniach jest gotowy do użytku, a
potem piec ten pyszny
chleb. Do dzieła!
Składniki:Zakwas:- Dzień 1:Do słoika wrzucamy pół szklanki
mąki żytniej razowej i pół szklanki przegotowanej
wody w temperaturze pokojowej, mieszamy dokładnie. Słoik przykrywamy papierowym ręczniczkiem kuchennym i zabezpieczamy gumką. Zostawiamy go w ciepłym miejscu.- Dzień 2:Dokarmiamy zakwas pierwszy raz, dodajemy
mąkę żytnią razową i
wodę (po pół szklanki), mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce. Optymalna temperatura dla zakwasu to 25 - 27ºC. Wieczorem mieszamy, gdy zakwas urośnie do krawędzi słoika.- Dzień 3:Dokarmiamy zakwas, po około 3 godzinach jest on już gotowy do upieczenia pierwszego
chleba.Z każdym dokarmianiem zakwas robi się coraz gęstszy. Do wypieku
chleba potrzebujemy ok. 100 g, czasem więcej lub mniej. Gdy nie planujemy piec
chleba wstawiamy zakwas do lodówki, na odpoczynek. Gdy chcemy znowu upiec
chleb, wyciągamy z lodówki, po kilku godzinach dokarmiamy (np. 3 łyżki
mąki i 3 łyżki
wody), czekamy kolejne kilka godzin i korzystamy z zakwasu.
Chleb:- Zaczyn:120 g zakwasu żytniego220 g
wody120 g
mąki żytniej (typ 2000)1 łyżka
cukru- Ciasto właściwe:250 g
wody12 g
soli400 g
mąki pszennej pełnoziarnistejSkładniki na zaczyn mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Najlepiej zostawić na noc, ale minimum to 8 godzin. Po tym czasie dodajemy składniki na ciasto właściwe, mieszamy dokładnie łyżką, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-5 godzin. Następnie mieszamy ciasto, przelewamy ciasto do wysmarowanej
olejem i posypanej
otrębami formy (keksówka) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut. Wstawiamy formę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno wrzucamy kostki
lodu. Pieczemy 55 minut, gdy podczas pieczenia zauważymy że skórka zbytnio się rumieni, przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy
chleb z foremki i chłodzimy na kratce. Kroimy gdy ostygnie, a najlepiej następnego dnia.