ßßß Cookit - przepis na Polędwica z szynkowara

Polędwica z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Na blogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi . Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła mi, jak na mój gust, zbyt wilgotna. Możliwe też, że to kwestia mięsa. Czasami niestety zdarza się, że mięso w sklepie jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana.
A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab karkowy z pończochy, schab pieczony w przyprawach, schab ze słoika .
Składniki:
1 -1,2 kg schabu
Na zalewę:
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki kminku
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
3 łyżeczki peklosoli
4 łyżeczki żelatyny
250 ml wody
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnuszka i dodajemy do niej listek laurowy, ziele i kminek. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy. Następnie dodajemy do niej cukier puder, żelatynę i peklosól, wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Woreczek do szynkowara umieszczamy w tymże, wkładamy schab, wlewamy zalewę, woreczek zakręcamy, szynkowar zamykamy i wkładamy do lodówki na 40 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Mięso parzymy w szynkowarze w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Ważne jest aby temperatura nie przekroczyła 80 stopni.
Po upływie 2 godzin szynkowar chłodzimy pod zimną wodą lub kostkami lodu, a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin do całkowitego stężenia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/poledwica-z-szynkowara.html