Wykonanie

Na blogu kolejny przepis na domową
wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na
polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi . Danusia robiła
szynkę, a ja postanowiłam zrobić
polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek
schabu.
Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo
polędwica wyszła mi, jak na mój gust, zbyt wilgotna. Możliwe też, że to kwestia
mięsa. Czasami niestety zdarza się, że
mięso w sklepie jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej
soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana.A dla chętnych inne sposoby na domową
wędlinę:
schab z warkoczem pieczony w
majeranku,
schab karkowy z pończochy,
schab pieczony w przyprawach,
schab ze słoika .Składniki:1 -1,2 kg
schabuNa zalewę:2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego1/2 płaskiej łyżeczki
kminku1 kopiasta łyżeczka
cukru pudru3 łyżeczki peklosoli4 łyżeczki
żelatyny250 ml
wody
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnuszka i dodajemy do niej
listek laurowy, ziele i
kminek. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy. Następnie dodajemy do niej
cukier puder,
żelatynę i peklosól, wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się
żelatyny. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Woreczek do
szynkowara umieszczamy w tymże, wkładamy
schab, wlewamy zalewę, woreczek zakręcamy,
szynkowar zamykamy i wkładamy do lodówki na 40 godzin.Po tym czasie
szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy
wodą do 3/4 wysokości
szynkowara.
Mięso parzymy w szynkowarze w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Ważne jest aby temperatura nie przekroczyła 80 stopni.Po upływie 2 godzin
szynkowar chłodzimy pod zimną
wodą lub kostkami
lodu, a następnie wstawiamy do lodówki na 12 godzin do całkowitego stężenia.