Wykonanie
Nie da się ukryć, że lubimy tosty, sandwiche czy zapiekanki. Nie da się też ukryć, że sklepowe
pieczywo tostowe to chyba najgorszy rodzaj
pieczywa. Nadmuchane, puste, z ogromną ilością okropnych dodatków. Dlatego też trzeba robić domowe. Z tego przepisu do Liski korzystałam już kilka
razy.
Chleb wychodzi cudowny, ale trzeba dać mu czas na ładne wyrośnięcie. Czasami zajmuje to niecałą godzinę, ale zdarza się, że trzeba mu poświęcić więcej czasu. Jednak warto.

Składniki:540 g
mąki pszennej310-320 g letniej
wody7g
suszonych drożdżyczubata łyżka
masłaczubata łyżka
mleka w proszku1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukruolej do smarowania
mąka do wysypania
lód do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki (poza
wodą) przełożyć do misy robota. Stopniowo dolewać letnią (koniecznie)
wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione uformować w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej
olejem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Uformować podłużny bochenek. Formę o długości ok 30 cm wysmarować
olejem i obsypać delikatnie
mąką. Przełożyć uformowany bochenek i przykryć. Odstawić na ponownego wyrośnięcia nawet na godzinę. Ciasto powinno być bardzo dobrze wyrośnięte.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na dno wsypać pół szklanki
lodu. Wstawić formę i piec przez około 30 minut. Wyjąć
chleb z formy i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejnych 10 - 15 minut.
Chleb popukany od
spodu powinien wydawać głuchy odgłos.