ßßß
 
            
         Składniki:masa6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)2 szklanki mleka1 szklanka śmietany kremówki150g cukrucukier waniliowy1 pełna łyżka mąki pszennej3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej200g masła w temp. pokojowejponadtoduże opakowanie herbatników250g serka mascarpone2-3 łyżki nutelli
Składniki:masa6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)2 szklanki mleka1 szklanka śmietany kremówki150g cukrucukier waniliowy1 pełna łyżka mąki pszennej3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej200g masła w temp. pokojowejponadtoduże opakowanie herbatników250g serka mascarpone2-3 łyżki nutelli Wykonanie:Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Wykonanie:Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.