Wykonanie
Jestem ogromną miłośniczką
makaronu,a ponieważ jem go rzeczywiście dużo,staram się, by był naprawdę dobrej jakości, najlepiej
razowy, lub chociaż z pszenicy durum.Na dzisiejsze danie wybrałam lżejszy
makaron, z dodatkiem
szpinaku,za to sos do niego cięższy,
maślano-
śmietankowy, z odrobiną
soku z cytryny,
zielonego groszku i
salami.

Składniki: (porcja dla 2 osób)200 g
makaronu ze
szpinakiem1/3 szklanki
zielonego groszku (może być mrożony)2-3 plastry
kiełbasy salami1 łyżka siekanej
natki pietruszkisos25 g
masła (taka konkretna łyżka)100 ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
soku z cytryny3 łyżki tartego
parmezanusól,
pieprz,
płatki chili
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy
makaron się gotuje, w oddzielnym garnuszku ugotować
groszek.
Masło rozpuścić w rondelku lub na średniej wielkości patelni, dodać
sok z cytryny i zamieszać. Dolać
śmietankę, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać starty
parmezan. Doprawić
solą. Dodać ugotowany
makaron i
groszek. Całość wymieszać.
Salami drobno pokroić. Przed podaniem
makaron posypać
natką pietruszki,
salami i opruszyć
płatkami chili.Smacznego :)