Wykonanie
Płatki owsiane... czy wiecie jak wiele można z nich stworzyć? Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Szykując się do obejrzenia finału "The Voice of Poland" przygotowałam pyszne owsiane ciasto
twarogowe z migdałowymi ziarenkami i moimi ukochanymi
jagodami. Te małe fioletowe
owoce, których sporą ilość zamroziłam na zimowy czas, nadały niepowtarzalnego charakteru. A przyjemny, chrupki
migdałowy akcent był przysłowiowym "strzałem w 10". Taka prosta "niby-krajanka", to idealna propozycja na sobotnie wieczory. Delikatna słodkość i sycąca kolacja w jednym. Spróbujcie.


Składniki: *3/4 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych250 g chudego
twarogu2 łyżki
mleka2 całe
jajka klasy Mokoło 1 1/2 łyżki
miodu (płynnego)2 łyżki mieszanki ziaren "
Migdałowy Przylądek"5 łyżek mrożonych
jagód lub
borówek* na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cmPrzygotowanie:Do miski wkładamy kostkę chudego
twarogu, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy
miód (ilość
miodu można zwiększyć w zależności od upodobań) i całość dokładnie mieszamy.Do masy
miodowo-serowej dodajemy dwa
jajka, znów mieszamy. Następnie dosypujemy
płatki owsiane błyskawiczne i dodajemy
mleko. Całość dokładnie mieszamy po czym wsypujemy mieszankę ziaren i
mrożone owoce, krótko mieszamy.Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego naszą masę. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 35-40 minut. Sprawdzamy - wierzch i boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie).Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie ciasto podać z
jogurtem,
owocowym sosem itp.


Smacznego* przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 2 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki