Wykonanie
Ostatnio będąc w sklepie moją uwagę przykuła paczuszka z
mąką z tapioki. Stwierdziłam, że spróbuje. W domu przeczytałam, że to produkt lekkostrawny i bezglutenowy i że może służyć podobnie jak
mąka ziemniaczana to robienia kleików i
budyni. Poniżej wersja z owsianką i
jagodami. Pyyycha :)
płatki owsiane 50g1 płaska łyżka
mąki z tapioki1 szklanka
mleka2 łyżki
jagód3
daktyle1 łyżka siekanych
migdałów1
jajko1 łyżeczka
miodu


Podgrzewamy
mleko.W międzyczasie w kubeczku mieszamy
jajko z tapioką do uzyskania jednolitej masy.Do ciepłego
mleka dodajemy
płatki owsiane. Gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy się zagotują zdejmujemy garnek z gazu. Czekamy chwilkę i znowu kładziemy go na gaz. Dodajemy masę jajeczną, cały czas mieszając. W ten sposób gotujemy jeszcze około 1-2 minut (pamiętamy o mieszaniu!). Dodajemy
jagody i dokładnie mieszamy.Do miseczki wkładamy uzyskaną masę i dodajemy
miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość posypujemy siekanymi
migdałami i pokrojonymi
daktylami.