Wykonanie
Uwielbiam serniki... Ten wspaniały rozpływający się w ustach smak, którym można się delektować łyżeczka po łyżeczce. Dziś zapraszam Was właśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników -
mak,
pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe
czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez
czekolady). Sernik w
makowo-
pomarańczowe łaty na
czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej
kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie.


Składniki:Na spód:około 90 -100 g
herbatników3/4 łyżki ciemnego
kakao100 g
masłaNa sernik:1 kg
twarogu sernikowego 18% tłuszczu4
jajka klasy M2-3 krople
aromatu pomarańczowego Delecta150 g
cukru3/4 szklanki
śmietanki uht 12%2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3/4 szklanki
niebieskiego maku1 duży
budyń śmietankowy DelectaWykończenie ciasta:
cukier puder do delikatnego oprószeniaDelecta Decorada Kamyczki
czekoladowe 40 gPrzygotowanie:Do misy blendera z nożami wkładamy
herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego
kakao, mieszamy.
Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych
ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały
twaróg sernikowy z wiaderka. Do
sera dolewamy 3/4 szklanki
śmietanki 12%,
budyń i
aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy
cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym
żółtku, ciągle miksując.W drugiej misce ubijamy dokładnie 4
białka. Pianę z
białek przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od
boków) aż do połączenia.Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki
niebieskiego maku oraz 2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem).Tortownicę z
ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy
makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy
makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników.

Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika.Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na parę minut (w wyłączonym piekarniku).Ostudzony i wyciągnięty z formy sernik oprószamy delikatnie
cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.Sernik przechowujemy w lodówce.


* przepis własny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi
smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.Smacznego