Czegoś tak pysznego już dawno nie jadłam.... Czarny ryż o lekko orzechowym smaku, smażone krewetki i cudowny serowy sos na bazie gorgonzoli i blue. Idealne połączenie pasujące zarówno jako przekąska jak i danie główne - wszystko zależy od wielkości porcji a to, że poprosicie o dokładkę jest raczej pewne :) Podane proporcje wystarczą na dwie duże lub cztery mniejsze porcje. Bardzo, ale to bardzo polecam :)Składniki:250g czarnego ryżu (użyłam Gallo ze sklepu smakipoludnia24.pl)250g krewetekmasłooliwa1-2 ząbki czosnku (lub masłoczosnkowe)100g sera blue40g sera gorgonzola150ml śmietany 36%orzechy włoskie do dekoracjiroszponka do dekoracjiRyż gotować w lekko osolonej wodzie ok. 18 minut.Krewetki usmażyć na oliwie i maśle z przeciśniętym czosnkiem lub na maśleczosnkowym.Na patelni rozgnieść obydwa rodzaje sera, dodać kremówkę. Podgrzewać do rozpuszczenia.Na talerzu układać w obręczy czarny ryż. Dookoła polać sosem serowym. Na wierzchu ułożyć usmażone krewetki. Udekorować roszponką i włoskimi orzechami. Smacznego :)Czarny ryż Gallo możecie zakupić w sklepie Smaki PołudniaPolecam :)