Wykonanie
Przepis odtworzyłam na podstawie czegoś, co
jadłam na wyjeździe szkolnym w pierwszej
klasie liceum. Udało mi się mniej więcej zapamiętać. Szczęśliwie akurat tego dnia, kiedy jedliśmy
makaron z pokrzywą przypadła moja kolej na pomoc w kuchni ;)Przepis o tyle fajny, że po główny składnik wystarczy wybrać się do ogródka, lasu, albo na pobliską łąkę. No i ponoć bardzo zdrowy :)Jest to tylko jedno z dań, które powstało podczas 5 dniowego wyjazdu na mazury, gdzie w cztery osoby pochłanialiśmy co najmniej dwa obiady dziennie :PSkładniki:
makaron bavette (możemy zastąpić np. spaghetti bądź tagliatelle )duży garnek/wiadro liści pokrzywy (zrywamy tylko świeże listki, te z góry, i dobrze założyć gumowe rękawiczki-wiadomo dlaczego)100 g
orzechów włoskich3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnkuopakowanie (bodajże 125/150g) kremowego
serka (philadelphia, twój smak)
sólPrzygotowanie:1) Liście płuczemy, zalewamy
wodą i gotujemy przez chwilę (4-6 min). Po ugotowaniu pokrzywa nie będzie już parzyć
2) Ugotowaną pokrzywę odsączamy z
wody i przeciskamy przez wyciskarkę do
czosnku ( cóż, i za pierwszym i za drugim razem nie miałam do dyspozycji miksera... ale możemy spokojnie wrzucić wszystkie składniki pesto blendera i zmiksować)
3)
Orzechy włoskie kruszymy ( otwieramy opakowanie, żeby uwolnić nadmiar powietrza, zwijamy w ściereczkę i tłuczemy np. tłucziem do
mięsa :P )
4) Dodajemy
orzechy włoskie, wyciśnięty
czosnek i
sól5) Po połączeniu składników dodajemy kremowy
serek, mieszamy6) Gotujemy
makaron7)Do garnka bądź na patelnie wrzucamy ugotowany
makaron, mieszamy z pesto i podgrzewamy na małym ogniuI gotowe! Danie nietypowe, ale naprawdę b smaczne! :)