Wykonanie
Pogoda za oknem dopisuje więc warto zrobić coś
słonecznego i orzeźwiającego .Ja podaje ją z
konfiturą brzoskwiniową - pasuje idealnie.
przepis pochodzi ze strony Gotowanie cieszySkładniki:* 200 g
mąki ziemniaczanej* 100 g
mąki pszennej* 200 g
cukru* 250 g
margaryny* 4
jajka* 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* skórka otarta z :
cytryny lub
aromat cytrynowyLukier* 1 szklanka
cukru pudru* 2 łyżki
soku z cytrynyMargarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem di pieczenia i skórkami z
owoców.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą, białą masę (ok 5 minut), a następnie dodajemy
margarynę i ubijamy kolejne 2 minuty, po czym stopniowo dodajemy po łyżce
mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.Keksówkę o wymiarach 13 x 25 cm natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-55 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy.
Cukier łączymy z
sokiem i energicznie mieszamy. Smacznego!