ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Pogoda za oknem dopisuje więc warto zrobić coś słonecznego i orzeźwiającego .
Ja podaje ją z konfiturą brzoskwiniową - pasuje idealnie.
przepis pochodzi ze strony Gotowanie cieszy
Składniki:
* 200 g mąki ziemniaczanej
* 100 g mąki pszennej
* 200 g cukru
* 250 g margaryny
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* skórka otarta z : cytryny lub aromat cytrynowy
Lukier
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem di pieczenia i skórkami z owoców. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (ok 5 minut), a następnie dodajemy margarynę i ubijamy kolejne 2 minuty, po czym stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.
Keksówkę o wymiarach 13 x 25 cm natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-55 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy. Cukier łączymy z sokiem i energicznie mieszamy. Smacznego!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/04/babka-cytrynowa.html